Joi, 4 august, din pieţele bursiere din întreaga lume au fost scoşi mulţi bani. Bursele lumii au fost puternic zdruncinate, ca efect al crizei datoriilor din America. Adrian Vasilescu , consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, opinează că investitorii şi-au scos banii din plasamentele mai nesigure şi i-au dus în Trezoreria americană pentru a împrumuta Guvernul SUA. "Faptul că criza datoriei publice din SUA s-a stins şi Guvernul american va începe să se împrumute rapid în contul plafonului înalt pe care l-a obţinut prin votul Congresului se poate să-i fi determinat pe marii investitori privaţi să plaseze banii în Trezoreria Americană. Dar aşa ceva nu produce un cutremur. Cutremurul l-a produs valul de vânzări care s-a pornit prin imitaţie. Iar panica stârnită a fost de fapt rezultatul fricii cauzate de numeroasele opinii că după marea recesiune 1 ar putea urma marea recesine 2", a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Adrian Vasilescu. Acesta a explicat pas cu pas care este cauza noului val de criză care a măturat America şi sperie tot globul.
"A fost o suită de întâmplări. Duminică, în 31 iulie, în America, republicanii din Congres şi Casa Albă au ajuns la un compromis în legătură cu creşterea plafonului datoriei publice. Luni, Camera Reprezentanţilor a votat legea, marţi şi Senatul, iar până seara preşedintele s-a grăbit să promulge legea. A fost un uşor moment de extaz care s-a resimţit miercuri pe toate pieţele financiare, în toată lumea. Piaţa americană a crescut! Nu au fost puţini analiştii care s-au grăbit să spună că criza se sfârşeşte şi că intrăm într-o nouă eră.
Joi, cerul senin s-a umplut de nori. Bursa americană s-a cutremurat şi după ea toate bursele lumii. Chiar şi bursa de la Bucureşti a suferit o scădere dramatică, în jur de 5 procente. Şi vocile s-au întors, nu mai vorbesc despre sfârşitul crizei, ci despre un nou val de