Analistii sunt de părere că bursa de la Bucureşti va continua să fie foarte volatilă o perioadă după anunţul privind retrogradarea ratingului de ţară al SUA de către agenţia S&P şi să conducă la noi scăderi, dar nu văd corecţii de amploare.
"În continuare nu cred că va fi ceva catastrofal pe burse de genul scăderilor din 2008, când a căzut Lehman Brothers. S-a trecut de bioritmul negativ, iar preţurile acţiunilor includ deja o parte din ştirea privind scăderea ratingului SUA care a fost speculată anterior. Nu vor fi crahuri pe pieţe. Probabil că va mai fi o tendinţă descendentă pe burse, eventual să mai scadă cu maxim 10%, dar aş trata această perioadă ca o oportunitate de cumpărare la preţuri mai mici", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.
Potrivit lui, scăderile puternice de pe bursele externe reprezintă un mesaj dat de investitori că aşteaptă soluţii mai ferme din partea guvernelor la problema supraîndatorării statelor.
"Principiul de funcţionare al statelor va fi cel de reducere a deficitelor care din această cauză nu vor putea să sprijine economiile ca în trecut şi cred că vor rămâne sub potenţialul lor de creştere cât timp guvernele ajustează cheltuielile bugetare. Pe de altă parte, după aşezarea pieţelor, economiile emergente ar putea fi avantajate de această conjunctură pentru că au un potenţial de creştere mai mare şi un grad de îndatorare mai mic. În timp ce statele mature vor bate pasul pe loc, acestea vor încerca să le ajungă din urmă", consideră Căruntu. El mai spune că potenţialul mai mic de creştere al economiilor va pune presiune pe evaluarea activelor în următorii ani şi că un alt lucru îngrijorător este tendinţa de îmbătrânire a populaţiei numeroase, care ar putea frâna consumul şi creşte cheltuielile cu sănătatea şi pensiile.
Florin Ilie, şeful departamentului pieţe de capital din