Gustul deosebit şi culorile pronunţate ale unor alimente primează în alegerea făcută de consumatorii acesteia. Medicii specialişti avertizează că pe lista alimentelor cancerigene, un loc fruntaş îl ocupă mâncarea de tip fast-food.
O masă bogată, mai ales din punct de vedere al cantităţii, primează în faţa uneia sănătoase şi echilibrate. Acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des în zilele noastre. Mâncăm fără să ştim ce înghiţim şi cât rău ne facem astfel.
Alimente cancerigene
Din pricina conţinutului foarte mare de substanţe chimice cât şi a potenţialului oncogen, muştarul, margarina, brânza topită, conservele, mezelurile, afumăturile şi preparatele instant sunt în topul alimentelor care trebuiesc evitate sau incluse cât mai rar în meniul nostru. Un alt fel de mâncare care ne afectează negativ organismul este carnea roşie, mai ales prăjită bine.
"Exisă o legatură între consumul de carne roşie procesată şi diferite forme de cancer. Anumite substanţe conţinute în acest tip de carne determină mutaţii la nivelul ADN-ului care mai târziu favorizează apariţia cancerului. Consumul de carne roşie în exces conduce la apariţia cancerului de colon esofag, pancreas, plămâni şi de uter la femei", explică dr. Magdalena Moroşanu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metablice în cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi.
Carnea, consumată în exces, este şi mai dăunătoare dacă este preparata prin frigere în untură sau ulei vegetal. Pe de-o parte, fragmentele de carne arsă sunt iritante pentru stomac şi le pot provoca crize dureroase bolnavilor de ulcer sau gastrită şi, pe de altă parte, uleiul alimentar ars, care conţine o substanţă numită acroleină, este cancerigen.
Un alt tip de aliment care ar trebui eliminat din mâncarea de zi cu zi este carnea procesată sau mezelurile.
"Conţinutul acestor cărnuri este unul extrem de bogat în subst