Majorarea limitei de îndatorare publică nu este suficientă pentru ca economia SUA să nu mai fie în pericol de recesiune. Iar reducerea cheltuielilor este o armă cu două tăișuri.
Administrația Statelor Unite ale Americii (SUA) nu are probleme în a găsi bani pentru împrumuturile de care are nevoie. Pentru cea mai mare economie a lumii se găsesc întotdeauna bani. Are însă o problemă politică, o luptă internă între principalele două partide ale țării (republicani și democrați), care pun, ca în orice altă parte a lumii, interesele politice înaintea celor „generale“.
„Ruptura dintre dezbaterea politică și urâta realitate fiscală din SUA este, din păcate, evidentă și în alte regiuni afectate, cum ar fi Europa, Rusia și Asia“, spune Steen Jacobsen, Chief Economist la Saxo Bank. Cu alte cuvinte, prăpastia dintre realitatea economică zilnică a populației și clasa politică nu este o caracteristică a unei regiuni sau a unei țări. Dimpotrivă, o găsim deja cam peste tot în lume, iar rezultatul direct al acestei situații este riscul tot mai mare de reintrare în recesiune.
Nu mai sunt bani pentru războaie
Blocajul economiei SUA vine atât din partea democraților, care nu vor să reducă cheltuielile, cât și din partea republicanilor, care nu vor să mărească taxele. Mai mult, soluțiile utilizate până acum pentru relansarea economiei s-au dovedit ineficiente, dacă nu chiar inutile.
Cea mai importantă modalitate de sprijinire a economiei este „relaxarea cantitativă“ practicată de Federal Reserve, mai exact pomparea a sute de miliarde de dolari în piețele financiare, bani care ar fi trebuit să ajungă în conturile companiilor prin credite. Și dobânda de 0% practicată tot pentru a avea bani ieftini. Iar rezultatele sunt clare: o creștere a PIB-ului american de 0,4% în primul trimestru al anului și de 1,3% în cel de-al doilea. Sub așteptările analiștilor și s