Votul uninominal are si efecte colaterale neasteptate. Candidatii nu mai sunt infipti in liste de catre liderii de la Bucuresti, ci, brusc, opiniile cetatenilor au devenit importante cu mult timp inainte de ziua votului. Asa se face ca sondajele de opinie au ajuns adevarate baghete magice in mainile sefilor de partid, iar mita electorala nu mai socheaza pe nimeni.
"Tot ce nu e interzis e permis!", se spune, iar actuala Lege Electorala interzice oferirea de bunuri pentru cumpararea de voturi doar in timpul campaniei electorale, adica un anumit numar de zile. In restul celor aproape patru ani, cat tine un mandat, partidele se pot preta la orice tip de mita, si asta suficient de prost mascata cat sa isi dea repede seama alegatorul cui trebuie sa ii pupe mana.
Cumparate din bani proprii sau publici, produse precum puii congelati, kilele de zahar, micii sau berea, ajung in buzunarele saracilor nu neaparat cu intentia nobila de a le face un bine, ci cu speranta ca la momentul potrivit, in ziua votului, gustul lor va reveni in gatlejul alegatorului, iar mana cu stampila va fi directionata automat catre patratelul dorit.
De exemplu, partidele din Opozitie se intrec zilele acestea in a oferi mita electorala. Motivul? In filialele judetene ale USL se desfasoara sondaje peste sondaje pentru stabilirea candidatilor la viitoarele alegeri. Un rand de sondaje de la PSD, altul de la PNL+PC, cum sa nu se intreaca pretendentii si in a oferi una-alta, cat sa iasa cap de lista si sa primeasca mult asteptata nominalizare?
Si asta in ciuda faptului ca USL anunta faptul ca pregateste un proiect de lege care sa ...reduca mita electorala, dar numai in campanie. In acest context, lansata la Ziare.com de secretarul general al PSD Liviu Dragnea drept o posibila modalitate de a atrage cetatenii la vot, originala solutie a tombolelor electorale a fo