Datoria publică uriaşă, dezordinea de pe scena politică şi nu numai menţin Japonia în atenţia agenţiilor de rating, mulţi analişti anticipând că a treia mare economie a lumii va fi următoarea ţintă pentru reducerea calificativului de credit, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Agenţiile de rating se concentrează pe capacitatea politicienilor de a face faţă unei noi crize financiare declanşate de turbulenţele de pe pieţele europene ale datoriilor de stat sau unei recesiuni globale prelungite în contextul subţierii semnificative a resurselor fiscale faţă de momentul 2008, anterior falimentului Lehman Brothers.
Cel mai mult de pierdut într-un astfel de scenariu ar avea guvernele din ţări precum Japonia, care nu mai dispun de modalităţi de a-şi apăra pieţele sau de a-şi stimula economiile fără a se angaja la noi datorii.
S&P a arătat, de altfel că implicaţiile de rating pentru ţările asiatice vor fi mai grave în cazul unei noi crize financiare sau recesiuni decât în urmă cu trei ani.
"Capacităţile fiscale ale Japoniei, Indiei, Malaieziei, Taiwanului şi Noii Zeelande s-au redus faţă de nivelurile ante-2008. Dacă va veni o nouă recesiune, va crea probabil un impact mai profund şi mai prelungit decât cea care a trecut", notează S&P.
Japonia, cu o datorie guvernamentală brută de 200% din PIB la o economie de 5.000 de miliarde de dolari, este urmărită atent de toate agenţiile de rating, chiar dacă cea mai mare parte a datoriei este finanţată pe plan intern de către investitori japonezi.
S&P atribuie Japoniei ratingul AA-, cu perspectivă negativă, ca şi Fitch.
Moody's califică Japonia la Aa2, sub evaluare pentru o posibilă retrogradare.
Evaluarea ar trebui să se încheie în următoarele săptămâni cu reducerea ratingului în urma a trei trimestre consecutive de contracţie economică, situaţie complicată şi de un parlament foarte frag