Jurnalistul român Nicu Teodorescu locuieşte într-una din zonele afectate de violenţele de stradă. El spune la RFI că cetăţenii aşteaptă o poziţie mai fermă din partea poliţiei, a autorităţilor, pentru stingerea conflictelor. "Se poate ieşi pe stradă. Nu e o stare de asediu, dar e o stare de nervozitate"
Jurnalistul spune că în zona în care locuieşte, foarte aproape de Tottenham, era una liniştită, dar odată cu izbucnirea violenţelor, tensiunea pluteşte în aer, iar oamenii aşteaptă să se întâmple ceva. Mai mult, jurnalistul spune că populaţia încă mai aşteaptă ca autorităţile să intervină mai ferm şi să pună capăt revoltelor.
Rep: Poliţia era puţin reticentă. De ce nu a intervenit mai ferm?
N.T.: Aici discuţia e pe două planuri. În primul rând, tradiţional vorbind, metodele poliţIeneşti din Marea Britanie sunt mai puţin confruntaţionale şi mai mult de bunăvoie. Încearcă să-i convingă de bunăvoie şi cât mai puţin violent pe protestatari, şi în cazul de faţă hoţii, bandiţii, să renunţe la ceea ce fac, şi în al doilea rând ce s-a spus a fi o paralizie a forţelor de ordine din cauza acuzelor de rasism la care au fost supuse de-a lungul anilor şi tot mai frecvent în ultimul an.
Să nu uităm, au fost proteste sindicale recent care au degenerat, au fost deturnate de la obiectivul lor iniţial, au fost deturnate de către mici grupuri de huligani. Poliţia a acţionat atunci şi a fost acuzată de rasism, a fost acuzată că îi individualizează pe cei de o altă culoare decât alţii. Deci sunt două motive majore care pot explica această paralizie a forţelor de ordine. În primul rând, acuzele de rasism la care au fost supuse, în al doilea rând faptul că tradiţional, poliţia din Anglia preferă mai puţin metode confruntaţionale când e vorba de astfel de mişcări de stradă.
Rep: Şi credeţi că acesta este un motiv? Pentru că situaţia se extinde destul de r