În contextul în care ratingul de credit al SUA a fost retrogradat pentru prima dată în istorie, bursele se prăbuşesc cuprinse de panică, iar Banca Centrală Europeană ia măsuri intervenţioniste de redresare a soartei datoriilor publice din Italia şi Spania, guvernanţii români susţin că la Bucureşti lucrurile sunt stabile.
Pe ce se bazează optimismul etalat de premierul Emil Boc şi de ministrul de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu, cu privire la starea economică a României în plină criză mondială a datoriilor? Percepţia pieţelor internaţionale asupra datoriei publice a României şi evaluările Fondului Monetar Internaţional oferă explicaţii în acest sens: economia României este cotată mult mai bine decât cele ale altor state europene.
"Noi avem avantajul unei uşoare stabilităţi macroeconomice, determinate de măsurile de anul trecut, dar nu avem voie să facem niciun exces care să compromită această stabilitate", a declarat premierul Emil Boc.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a afişat şi el acelaşi optimism precaut: "Cred că trebuie să fim puţin îngrijoraţi, pentru că economia României este dependentă de economia altor ţări, dar eu cred că suntem într-o situaţie bună, pentru că am fost prudenţi. Avem o stabilitate la nivel macroeconomic".
Citeşte şiCum se vede criza de la Bucureşti. Boc: "Lucrurile sunt sub control dacă nu facem vreun exces". Antonescu: "Obama e îngrijorat, Boc e din ce în ce mai vesel"
Topul celor mai riscante economii
Unul dintre cei mai folosiţi indicatori pentru măsurarea riscului ca o ţară să intre în incapacitate de plată se numeşte Credit Default Swap (CDS). Cu cât cotaţia CDS este mai mare, cu atât riscul de aşa-numit faliment statal este mai ridicat. Pe scurt, CDS este de fapt o asigurare pe care investitorii care împrumută statele sau companiile şi-o fac, pentru a nu rămâne neplătiţi în cazul în care