Devine din ce în ce mai evident că Italia nu mai reuşeşte să stea pe propriile picioare şi că are nevoie de bunăvoinţa BCE pentru a supravieţui. În faţa evidenţei însă, Berlusconi nu poate pronunţa cuvintele „criză” şi „Italia” în aceeaşi propoziţie.
Dezastrul burselor de ieri provoacă gestul reflex de a căuta o reacţie dinspre Palatul Chigi. Că e bine sau nu, reacţia este intuibilă în proporţie foarte mare; „staţi liniştiţi, în Italia totul este bine”.
Până şi cei mai acerbi critici ai lui Berlusconi îi recunosc meritul de a fi „neutralizat” în proporţie foarte mare actuala criză. Cu şarmul şi zâmbetul lui larg a convins italienii că de fapt nu există criză. Astfel, consumurile s-au redus în mică măsură, piaţa imobiliară nu a căzut, iar băncile au ţinut pasul.
Se pare însă că această strategie nu mai ţine. Acest fapt a devenit vizibil săptămâna trecută când Bursa din Milano a „penalizat” cu o scădere de mai bine de cinci procente discursul optimist a lui Berlusconi.
Datorie record
Italia are pe piaţă obligaţiuni de stat în valoare de peste 1.100 miliarde euro, record absolut în UE. Orice variaţie pentru dobânda acestui credit înseamnă un efort substanţial al statului, ajuns, cu toată rigoarea financiară a ministrului Tremonti, la capătul puterilor.
Aşa cum remarcau economiştii de la „Il Sole 24 Ore”, în septembrie Italia are scandenţe de circa 70 de miliarde euro, bani care par să nu fie în visterie.
Vezi pe adevarul.es cum intervine Banca Centrală Europeană și cine conduce UE