Creşterea celei de-a doua economii a Planetei se împotmoleşte în preţurile alimentelor, care se majorează de la o lună la alta. Economia chineză se confruntă cu un nou duşman: inflaţia. Creşterea preţurilor alimentelor nu mai poate fi stăvilită de guvernul comunist doar prin politici monetare.
Biroul Naţional de Statistică din China face publică o cifră care stârneşte îngrijorare în media internaţională. Inflaţia din statul asiatic a atins 6,5%, un nivel neobişnuit de mare pentru cea de-a doua economie a lumii. Numai pe segmentul alimentelor preţurile au avansat faţă de anul trecut cu 14,8%, în condiţiile în care guvernul de la Beijing estima în ianuarie că acestea vor creşte cu numai circa 4%. O scumpire-record se consemnează în cazul cărnii de porc, peste 56% faţă de iulie 2010. În topul majorărilor intră şi ouăle, cu 19,7% mai scumpe, dar şi legumele proaspete, al căror preţ a evoluat cu 7,6%.
Dincolo de cifrele oficiale, dimensiunea problemei pare a fi una şi mai importantă. Asta pentru că, peste noapte, statisticienii chinezi au decis că ponderea alimentelor în coşul de consum este mai mică decât în anii anteriori (de la 33% la 25%, potrivit analiştilor economici). Cu alte cuvinte, populaţia a decis brusc să aloce sume mai mici pentru hrană, în condiţiile în care acestea se scumpesc de la lună la lună.
Chiar şi aşa, deficitul de alimente este unul real şi este cauzat de inundaţiile care au afectat vara aceasta culturile de pe teritorii întinse din sudul şi estul Chinei.
China cade odată cu exporturile
În plus, încercările guvernului de a tempera avansul inflaţiei prin politici monetare nu şi-a dovedit succesul. Deşi au crescut costul împrumuturilor şi au încercat să încetinească avansul creditării prin sporirea rezervelor minime obligatorii ale băncilor, analiştii spun că nici China nu va scăpa neafectată de actualele evoluţii