UDMR Bihor, filială care l-a propulsat şi pe Cseke Attila în fruntea Ministerului Sănătăţii, îl propune ca ministru pe medicul orădean Ritli Ladislau. Înainte însă ca numele să fie validat la centru, coaliţia trebuie să găsească o soluţie pentru schimbarea raportului dintre CNAS şi Ministerul Sănătăţii.
"Ori Casa intră în subordinea Ministerului Sănătăţii, ministrul fiind ordonatorul principal de credite - şi mi se pare absolut firesc să fie aşa -, ori trebuie găsită o altă soluţie", a sintetizat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, condiţia impusă partenerilor de la PDL. Cu alte cuvinte, pentru a-şi asuma în continuare incomodul portofoliu al Sănătăţii şi pentru a promova măsurile nepopulare negociate cu instituţiile financiare internaţionale, UDMR vrea să aibă pârghii de control asupra Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, principalul gestionar al banilor asiguraţilor, instituţie aflată acum în „ograda" democrat-liberalilor.
Propuneri de modificare formulează, în acest sens, şi reprezentanţii minorităţilor naţionale, altele decât minoritatea maghiară. „Vom avea o discuţie pe fondul problemei, cum vom construi CNAS, asigurările de sănătate", a declarat deputatul Ovidiu Ganţ. Potrivit acestuia, o variantă ar fi inspirarea din sistemul german de asigurări de sănătate, unde pentru contribuţia plătită la stat se beneficiază de un pachet minimal, iar în paralel există şi poliţe suplimentare, pentru alte servicii medicale.
Până va fi terminată „analiza instituţională" la nivelul Guvernului, liderii UDMR nu vor avansa vreun nume pentru Ministerul Sănătăţii, mai ales că, potrivit legii, interimatul asigurat de Cseke Attila expiră pe 19 august.
Totuşi, din teritoriu, din partea filialei bihorene, a venit propunerea oficială: medicul orădean Ratli Ladislau.
Cine este viitorul ministru
Fost şef al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor,