Pescarii reclamă că banii pe care îi dau anual la Asociaţia Naţională pentru Pescuit și Acvacultură nu se întorc în pescuit şi că bălţile nu se mai populează cu peşte.
„Nemulțumirile sunt legate de faptul că dacă până în 2010, permisele de pescuit emise de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) permiteau pescuitul pe toate apele neamenajate, ordonanța a modificat acest aspect. Asociațiile care concesionează tronsoanele de râuri aflate în domeniul public solicită pentru pescuitul în respectivele tronsoane un permis eliberat de asociație, și nu cel al ANPA“, explică Adalbert Tepfenhardt, președintele APS Satu Mare. Potrivit afirmațiilor sale, nemulțumirile sunt generate și de lipsa totală de transparență și informații centralizate cu privire la administrarea apelor. „Nici măcar pe internet, un pescar sătmărean nu poate afla în momentul de față unde poate pescui, cu acordul cui și cu ce permis, pe apele de șes din județ sau țară“, reclamă Tepfenhardt.
„Suntem încă la ani lumină“
Potrivit declarațiilor președintelui APS, nemulțumirile pescarilor sunt generate și de faptul că banii pe care-i achită anual, la ANPA sau la asociațiile private, nu se întorc în pescuit. „Suntem încă la ani lumină până și de vecinii noști unguri. Pentru permisele de șes și abonamentele pe ape neamenajate, în județ se percep taxe modice, de 70 de lei pe an pentru adulți, și la AJVPS, care e instituţia statului, și la noi. Din acești bani, 30 de lei reprezintă permisul , iar 40 de lei cotizația de membru. Din banii ăia facem controale, nouă nu ne prea ramân bani de populare“, explică preşedintele sătmărean. „În Ungaria, apele neamenajate sunt populate constant pentru că un procent din banii care merg la stat de la pescari se întorc prin lege spre pescuit. La noi, din taxele care se percep se acordă zero lei pentru popularea cu pește“, afirmă epffenh