Mulţi investitori şi bancheri au impresia că zilele acestea trăiesc un deja-vu: criza financiară din 2008 se repetă, iar retrogradarea ratingului de credit al SUA de la AAA la AA+ echivalează cu prăbuşirea sistemului bancar de investiţii de acum trei ani.
Singura asemănare între aceste două crize este că pieţele au intrat în panică şi au luat-o în jos. În rest, există trei diferenţe fundamentale între crizele economice din 2008 şi 2011, scrie Wall Street Journal.
Prima diferenţă şi cea mai evidentă este că cele două crize au origini complet diferite. Cea din 2008 a pornit de jos în sus: de la cumpărătorii super-optimişti de locuinţe, criza a urcat la mecanismul "securities" de pe Wall Street, cu ajutorul firmelor de rating, şi a sfârşit prin infectarea întregii economii globale. Recesiunea a fost cauzată atunci de colapsul sistemului financiar.
Citeşte şiBarack Obama susţine că problemele economice ale SUA "pot fi rezolvate": "Noi vom fi întotdeauna o ţară cu rating AAA"
Criza din 2011 este în schimb o problemă care pleacă de sus în jos. Guvernele nu sunt în stare să stimuleze economiile şi să-şi pună lucrurile în ordine, iar comunităţile de business şi cele financiare şi-au pierdut încrederea în ele. Drept urmare, cheltuielile şi investiţiile sectorului privat s-au redus drastic, cauzând un cerc vicios care a dus la şomaj ridicat şi la o creştere economică greoaie.
De data aceasta, băncile şi pieţele sunt victimele, nu răufăcătorii.
A doua mare diferenţă este poate cea mai importantă, scrie WSJ. Până în 2008, companiile financiare şi populaţia s-au desfătat cu credite ieftine, iar când balonul s-a spart, scăderea a provocat un şoc masiv. În 2011, problema se pune tocmai invers: stagnarea economică îndeamnă companiile şi cetăţenii să-şi pună banii cash deoparte, să stea departe de datorii, ceea ce a dus la un consum redus şi l