Cam 12.000 de tone de deşeuri - atât produc bucureştenii, într-o singură lună. Iar când aruncă la coş, românii par să arunce orice: de la electrocasnice în stare de funcţionare până la bani, acte importante şi bijuterii de familie. Multe dintre ele ajung în gunoi din greşeală şi recuperarea e, adesea, imposibilă. Asta pentru că până acum nu ne-a convins nimeni să colectăm deşeurile selectiv.
Pentru angajaţii firmelor de salubrizare, fiecare transport aduce noi surprize.
"Găsim portofele de exemplu, acte, bijuterii, un lănţişor. Se găsesc şi bani", a spus Paul Vintilă, operator la o firmă de salubrizare.
"Sunt tot felul de electronice, electrocasnice, unele chiar în stare bună de funcţionare - televizoare, am găsit şi LCD-uri, calculatoare, laptop-uri", spune şi Cristian Lazăr, reprezentantul unei firme de salubrizare din Capitală.
S-au găsit la gunoi chiar şi inele de logodnă sau acte importante. Atunci când oameni văd însă acte, spun că le duc la Poliţie.
"Chiar am găsit un portofel în care existau un permis de conducere şi buletinul. S-a predat la secţia de poliţie, ca să fie contactat posesorul, să-i înapoieze actele", a spus Vasile Surdu, directorul unei firme de salubrizare din Braşov.
Rar se întâmplă însă aşa. În general, este foarte de recuperat ceva ce aţi aruncat din greşeală, asta şi pentru că românii nu s-au obişnuit încă să colecteze separat deşeurile.
"Dacă faci colectare selectivă şi arunci în containerele de colectare selectivă, şansele sunt mai mari. Dacă nu faci colectare selectivă şi arunci nişte hârtii importante la deşeuri menajere, cu siguranţă nu le mai găseşti. La blocuri, între blocuri, oamenii preferă să arunce totul la gunoi", a precizat Cristian Lazăr, reprezentantul unei firme de salubrizare din Capitală.
Cea mai recentă demonstraţie în acest sens - an