Cei mai buni barmani din oraş îşi demonstrează astăzi măiestria în turnarea perfectă a unui pahar de bere la draft. Cel care va fi ales câştigător va reprezenta Craiova la concursul naţional din 20 august.
În competiţia din Craiova s-au înscris 10 de barmani, iar pentru a câştiga, fiecare barman va trebui să respecte Ritualul celor 9 paşi de turnare a berii produse de un producător. Evoluţia lor va fi atent monitorizată şi punctată cu stricteţe de un juriu format din 3 specialişti în draught. Competiţia va avea în această seară, începând cu ora 19.30 la hotelul Lido din Bănie.
Ritualul celor 9 paşi e construit pe formula şi în limbajul ritualurilor cavalereşti, la care aveau acces doar cei iniţiaţi. Definit cu atenţie, în cele mai mici detalii, ritualul transformă actul turnării berii într-o oficiere în toată puterea cuvântului a cărei destinaţie finală este obţinerea „potirului” perfect de bere:
1. Purificarea – folosiţi un pahar Stella Artois tip potir proaspăt spălat şi bine clătit.
2. Sacrificiul – deschideţi cepul dintr-o singură mişcare rapidă şi lăşaţi să se scurgă primele picături de bere.
3. Alchimia Lichidă – Tineţi paharul sub cep, fără a-l atinge, înclinat într-un unghi de 45°.
4. Coroana de spumă – Lasaţi paharul în jos pentru a permite formarea naturală a coroanei de spumă
5. Mutarea – închideţi cepul rapid şi îndepărtaţi paharul de sub el pentru a nu lăsa ca picăturile de bere să cadă peste spumă.
6. Tăierea – În timp ce spuma se ridică şi trece peste marginile paharului, îndepărtaţi delicat partea de deasupra cu un cuţit
7. Curăţarea - Curăţaţi tapla şi părţile laterale ale paharului
8. Judecata - Măsuraţi grosimea corectă a spumei care trebuie să fie de două degete
9. Ofranda – Serviţi paharul cu bere clientului pe un biscuite curat având grijă ca sigla să fie de fiecare dată orie