Roşiile, vinetele, dovleceii, dar şi fructele de pe tarabele braşovene sunt 100% româneşi. Majoritatea produselor din pieţe sunt „importate" de la producători din judeţele din sudul ţării. Cele mai inedite produse sunt roşiile „grase", de peste un kilogram bucata.
Legumele şi fructele autentic româneşti au detronat produsele importate din ţări ca Grecia, Italia sau Turcia. Tarabele sunt pline de roşii, castraveţi, vinete sau dovlecei crescuţi cu grijă în grădinile din Giurgiu, Dâmboviţa sau Alexandria. Cele mai căutate legume ale sezonului, roşiile, pot fi cumpărate în pieţele braşovene la preţuri cuprinse între un leu şi şase lei kilogramul.
„Chiar dacă sezonul conservelor nu a venit încă, vânzarea merge bine. Venim la Braşov pentru că nu mai găsim loc în pieţe din Bucureşti. Ne aşteptăm să vindem mai mult în septembrie, când gosodinele se pegătesc să-şi umple cămările", a spus Valentin Brumar, de 62 de ani, producător din Giurgiu.
Preţuri „prietenoase"
Preţurile din pieţe diferă în funcţie de cartier. De pildă, în Piaţa Dacia un kilogram de vinete costă 1,3 lei, un kilogram de dovlecei 1,5 lei kilogramul, ardeiul gras se vinde cu 2 lei kilogramul, iar castraveţii tot cu 2 lei kilogramul. Roşiile de grădină se vând la preţuri cuprinse între 1,7 şi 4 lei kilogramul.
„Preţurile sunt acceptabile, dar sper să mai scadă. Dacă rămân la nivelul acesta cămara mea va rămâne cam goală", a spus Maria Juratu, 45 de ani, muncitoare.
Şi pepenii din Alexandria fac „,furori" în pieţe, la doar un leu kilogramul. Tot la capitoul fructe, producătorii se laudă cu mere din Rupea, la 3 lei kilogramul, prune din Bistriţa, la 2,80 kilogramul sau piersici din Constanţa, la 2,50 kilogramul.
Roşii „grase" de Giurgiu
Cele mai scumpe roşii din pieţe sunt soiurile „gigant", de peste un kilogram bucata. Maria Sturzu bate în fiecare an drumul de la Gi