Pietele financiare din intreaga lume s-au cutremurat dupa retrogradarea ratingului SUA, cea mai puternica economica de pe plan mondial, iar panica investitorilor se afla la cote mai mari decat dupa prabusirea faimoasei banci de investitii Lehman Brothers. Intrebarea de pe buzele tuturor este: A inceput o noua criza financiara? Sau este continuarea celei din 2008?
Finalul anului 2010 venea cu vesti bune pentru aproape toate statele puternice din lume. Economiile incepeau sa se redreseze, iar rand pe rand tari precum Suedia, Spania sau Italia anuntau iesirea din recesiune. Totusi, in 2011, criza datoriilor statelor a izbucnit atunci cand statisticile Greciei s-au dovedit a fi gresite, iar guvernul elen s-a aflat in pragul falimentului.
Ponderea datoriei publice a Greciei este de peste 120% din PIB, adica dublu fata de maximul admis pentru un stat din Zona Euro. Grecia nu este, insa, singura tara care s-a indatorat pentru a creste in mod necontrolat cheltuielile. Spania si Portugalia au procedat in mod similiar.
Statele cu politici fiscal-bugetare prociclice in perioada anterioara crizei se confrunta in prezent cu deficite din ce in ce mai mari, iar deficitele bugetare au condus si la datorii publice majore.
Citeste si:
Harta crizei: Cat timp au stat economiile din UE in recesiune?
Top 15 state ingropate in datorii
Un deficit bugetar mare se traduce printr-un nivel al cheltuielilor statului ce depaseste cu mult veniturile incasate din impozite si taxe. Acest deficit trebuie sa fie finantat, iar daca veniturile nu pot fi suplimentate, prima solutie este cea a ajustarii, dar pe aceasta o evita toti politicienii. In final, guvernele au recurs la solutia imprumuturilor. Statele din intreaga lume au facut zeci de mii de emisiuni de titluri pentru a-si finanta datoriile, majorand nivelul datoriei publice.
Fie