Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a lansat ieri la Alexandria proiectul „Monitorizarea în comun a riscurilor pe timpul situaţiilor de urgenţă în zona transfrontalieră a Dunării”.
Acest program beneficiază de finanţare europeană, în valoare de peste 11 milioane de euro, din care 3 milioane contribuţie a IGSU şi se adresează pompierilor din judeţele limitrofe Dunării, atât de pe teritoriul României, cât şi al Bulgariei. Contractul a fost semnat la sfârşitul lunii iunie, cu o durată de implementare de 36 de luni, iar ieri la Alexandria a avut loc primul atelier de lucru, la care a participat şi o delegaţie bulgară. Obiectivul principal al acestui proiect este perfecţionarea pompierilor din şapte judeţe de la noi, dar şi a celor din ţara vecină, pentru a interveni prompt în caz de dezastre.
Risc de inundaţii
Pentru că Teleormanul este un judeţ care are câteva localităţi pe malul Dunării a fost inclus în acest proiect, la fel ca Girgiu, Olt, Călăraşi, Dolj, Constanţa şi Mehedinţi. „Principalul tip de risc sunt inundaţiile, care pot afecta aceste zone. Vom întocmi în comun cu colegii bulgari un plan de acţiune ca să intervenim împreună în astfel de situaţii. Şi personalul din ambele ţări va beneficia de pregătire în comun”, a spus maiorul Alin Maghiar, purtător de cuvânt al IGSU.
Dotări moderne şi simulare la finalul proiectului
În funcţie de necesităţile fiecărui judeţ, se va face un studiu de fezabilitate pentru achiziţionarea de autospeciale. „Vom achiziţiona autoscări, autospeciale de transport scafandri, sisteme şi transport aerian şi şapte costume de intervenţie pirotehnică. Aceste costume vor ajunge cu siguranţă în fiecare judeţ de la noi, pentru că nu avem aşa ceva”, a mai adăugat maiorul Alin Maghiar. La finalul implementării proiectului, pompierii teleormăneni, ca şi colegii lor bulgari vor pa