Violenţele continuă la Londra. Marţi, poliţia a anunţat prima victimă a confruntărilor violente. Familia tânărului Mark Duggan, împuşcat în condiţii neclare, fapt care a reprezentat scânteia pentru violenţele ulterioare, s-a delimitat de tragicele evenimente care au urmat. Între timp, poliţia încearcă să facă faţă bandelor de huligani prin suplimentarea numărului de agenţi, dar fără rezultate. Jurnalistul român stabilit la Londra, Nicu Teodorescu, a spus la RFI că oamenii aşteaptă măsuri mai ferme din partea autorităţilor, care par "paralizate".
Rep: Poliţia era puţin reticentă. De ce nu a intervenit mai ferm?
N.T.: Aici discuţia e pe două planuri. În primul rând, tradiţional vorbind, metodele poliţIeneşti din Marea Britanie sunt mai puţin confruntaţionale şi mai mult de bunăvoie. Încearcă să-i convingă de bunăvoie şi cât mai puţin violent pe protestatari, şi în cazul de faţă hoţii, bandiţii, să renunţe la ceea ce fac, şi în al doilea rând ce s-a spus a fi o paralizie a forţelor de ordine din cauza acuzelor de rasism la care au fost supuse de-a lungul anilor şi tot mai frecvent în ultimul an.
Să nu uităm, au fost proteste sindicale recent care au degenerat, au fost deturnate de la obiectivul lor iniţial, au fost deturnate de către mici grupuri de huligani. Poliţia a acţionat atunci şi a fost acuzată de rasism, a fost acuzată că îi individualizează pe cei de o altă culoare decât alţii. Deci sunt două motive majore care pot explica această paralizie a forţelor de ordine. În primul rând, acuzele de rasism la care au fost supuse, în al doilea rând faptul că tradiţional, poliţia din Anglia preferă mai puţin metode confruntaţionale când e vorba de astfel de mişcări de stradă.
Rep: Şi credeţi că acesta este un motiv? Pentru că situaţia se extinde destul de repede. Credeţi că acesta este un motiv, pentru care poliţia nu acţionează mai ferm cont