Scăderile accentuate de pe burse nasc temeri privind producerea unui crah bursier. Expresia se referă la o scădere bruscă şi accelerată a valorilor financiare, o scădere care depăşeşte 20% în câteva zile. Istoria crahurilor bursiere are deja câteva sute de ani.
Crahurile apar în general după o perioadă de speculă puternică şi rapidă. Se spune că matematicianul Thales din Milet este cel care a inventat specula. Cu şapte sute de ani înaintea erei noastre, Thales a anticipat o recoltă de măsline foarte bogată într-un an. Ca urmare, a închiriat din timp toate utilajele de presat măsline, prin care se făcea uleiul. În momentul recoltei, în faţa penuriei create, Thales a subînchiriat utilajele, la un preţ mult mai mare. S-a născut oficial specula…
Primul crah cunoscut s-a întâmplat însă mult mai târziu, în 1637, în Olanda. Este vorba despre crahul bulbilor de lalea. Bulbii au fost iniţial importaţi din Istabul de aristocraţi olandezi. Din cauza speculei, unele specii rare de bulbi de lalea ajunseseră la sume astronomice: cinci mii de florini, în timp ce venitul mediu anual al unui olandez era de două sute de florini. Se spune chiar că proprietarul unui restaurant şi-a cedat afacerea pentru numai trei bulbi.
Capitalul din întreaga Europă mergea în Olanda pentru a susţine cursul bulbilor, devenit iraţional. Dar, în urma unor acţiuni ale statului, cursul s-a prăbuşit cu 90% în primăvara lui 1637, iar Olanda a sărăcit vreme de mai mulţi ani.
Aproape o sută de ani mai târziu, în Marea Britanie, o bancă şi o mare companie dau faliment în urma unui crah. La fel se întâmpla în Franţa, în 1882, când ţara este aruncată într-o criză economică, după falimentul unei bănci catolice.
1929, 1987, 2008
Crahul cel mai des evocat este cel din Joia Neagră: 24 octombrie 1929. La New York, Dow Jones pierde 22% în câteva ore, marcând astfel înc