De la debutul crizei datoriilor în 2009 ţările zonei euro duc o luptă din care Statele Unite abia recent au început "să guste" - reducerile controversate ale ratingurilor datoriilor suverane de către agenţiile de evaluare financiară, scrie The Wall Street Journal.
După 2009, când criza datoriilor a debutat în Grecia, agenţiile de rating au tăiat "sălbatic" calificativele celor mai fragile economii ale uniunii monetare europene, amplificând criza şi aproape zădărnicind planurile liderilor europeni de a scoate zona euro din turbulenţe.
Până vineri analiştii şi economiştii americani erau doar simpli spectatori la ceea ce se întâmplă în Europa. Dar decizia S&P de a reduce ratingul maxim al SUA a făcut ca lumea financiară americană să simtă direct puterea de influenţă a agenţiilor de evaluare financiară.
Astfel, agenţiile de rating au ajuns să fie criticate pe ambele maluri ale Atlanticului.
Ele se aflau şi aşa într-o lumină proastă, fiind acuzate că au pus umărul la crearea premiselor care au dus la criza financiară din 2008 prin acordarea de ratinguri maxime unor instrumente financiare de o calitate îndoielnică.
Economistul Paul Krugman, câştigător al premiului Nobel, a lansat un atac dur la adresa Standard & Poor's după decizia de a reduce ratingul SUA spunând că această decizie este luată de o agenţie care "nu numai că nu şi-a îndeplinit menirea atunci când a eşuat să prevină criză", dar vine pe fondul unor calcule greşite, care includ o cheltuială bugetară suplimentară de 2.000 de miliarde de dolari.
"Nu pot să ma gândesc la altcineva mai puţin calificat să emită judecăţi asupra Americii decât agenţiile de rating. Oamenii care au dat calificative produselor subprime (miezul care a generat criza mondială - n. red.) spun acum că judecă politicile fiscale? Pe bune?", se întreagă Paul Krugman.-
De la debutul crizei datoriilor în 20