Mulţi locuitori din Londra au cerut, marţi, să fie închis serviciul Blackberry Messenger (BBM), care se pare că a jucat un rol cheie în revoltele din capitala Marii Britanii, scrie Daily Mail.
Jurnalistul Mike Butcher, specializat pe tehnologie, spune că este "incredibil" că serviciul BBM nu a fost încă dezactivat.
Mesajele trimise pe Blackberry, alături de cele împărtăşite pe Twitter, ar fi dus la înmulţirea locurilor în care au loc proteste şi ar fi scos pe străzi sute de tineri care au distrus cartierele din Londra.
"Telefoanele mobile au devenit adevărate arme, datorită capacităţii lor de a împărtăşi informaţii. BBM este un serviciu criptat, foarte sigur, rapid, ieftin şi uşor prin care anarhiştii pot schimba mesaje", a declarat Butcher.
Firma Blackberry Marea Britanie a scris, pe Twitter, că le va ajuta autorităţile în investigaţia lor, dar a negat că are de gând să suspende serviciul de mesagerie instant.
Cei mai mulţi anarhişti au sub 25 de ani
Butcher spune că poliţia ar trebui să coopereze cu firmele de telefonie mobilă, pentru a anticipa eventuale proteste viitoare.
"Chiar şi cei de la Blackberry au declarat că aceste mesaje sunt greu de urmărit. În mod clar ar trebui să fie o oarecare comunicare între ei şi autorităţi, pentru a încerca să prevină alte atacuri", a declarat jurnalistul.
Totuşi, în cadrul unei emisiuni televizate de marţi, Butcher şi-a moderat discursul şi a spus că, "indiferent dacă BBM este închis sau nu, informaţiile tot ar circula".
Mesajele de pe reţelele de socializare şi telefoanele mobile s-au răspândit "ca focul", scrie Daily Mail, iar sute de tineri, mulţi dintre ei cu capetele acoperite de măşti şi glugi, au devastat străzile şi magazinele.
Cei mai mulţi dintre cei arestaţi pentru jafuri şi violenţe au sub 25 de ani şi au fost întărâtaţi prin mesaje pe BBM, Twitter şi Fac