Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) întârzie în mod nejustificat plăţile către ambulatoriul de specialitate, iar medicii specialişti sunt în imposibilitatea de a-şi mai continua activitatea deoarece nu au mai primit bani, informează, marţi, Alianţa pentru Sănătate din România (APSR), potrivit Mediafax.
APSR precizează că activitatea medicilor din ambulatoriul de specialitate ar putea fi singurul mecanism de scădere a unor cheltuieli din sistem, ducând la eliminarea internărilor nejustificate care încarcă inutil unităţile spitaliceşti şi produc cheltuieli mult mai mari prin creşterea costurilor sociale.
"Medicii specialişti, numiţi de CNAS «furnizori de servicii medicale», sunt persoane care s-au pregătit ani de zile pentru a putea trata populaţia asigurată. Acum aceşti medici aşteaptă ca instituţia care încasează banii asiguratului să îi plătească pentru munca depusă în urmă cu două luni. Contractul semnat cu CNAS, în baza căruia trebuie să fie plătiţi, este, desigur, formulat ambiguu, pentru a nu exista modalitatea legală de a trage la raspundere partenerul contractual referitor la obligaţiile contractuale", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.
APSR afirmă că CNAS nu recunoaşte că reducerea cheltuielilor din spitale se realizează în primul rând prin susţinerea reţelei de ambulatorii de specialitate, care rezolvă toate cazurile ce pot fi tratate ambulator şi supraveghează acele cazuri care au fost spitalizate perioade mai scurte.
"În cei doi ani de când a fost implementat programul SIUI - instrumentul prin care se contabilizează serviciile medicale prestate şi valoarea de plată către medici - s-a demonstrat că acesta are multiple erori şi mai ales întâmpină o mare rezistentă din partea caselor judeţene de asigurări de sănătate, întreţinerea şi actualizarea lui sunt realizate în mod necorespunzător, iar baza de date este