Valorile acțiunilor europene scad din ce în ce mai mult, după vânzările masive din Europa, S.U.A. și Asia.
Investitorii și-au pierdut încrederea după retrogradarea rating-ului S.U.A. și criza datoriilor suverane din zona euro. Indicele DAX al Germaniei a scăzut cu 3,26% și indicele Cac al Franței cu 1,34% .
Mai mult, indicele FTSE 100 al Londrei a intrat într-o perioadă de declin, sau într-o piață de tip "bear" ("urs"). Acesta a scăzut cu 211 de puncte - prima dată când ajunge la un astfel de procentaj din iulie 2008. Indexul a scăzut cu 20% față de luna trecută (8 iulie). În Europa, FTSE Eurofirst 300, al acţiunilor principalelor companii cotate la bursele din Europa, a scăzut de asemenea cu 20,4% față de vârful atins luna trecută.
FTSE (Financial Times Stock Exchange) 100 este indicele celor mai mari 100 companii după capitalizare din Marea Britanie, listate la Bursa de Valori din Londra și este considerat un barometru al prosperitătii din Vestul Europei. Acesta include companii ca Barclays, British Airways, Rolls-Royce Group, Thomson Reuters și Vodafone.
Băncile britanice au fost cele mai afectate de turbulențele de pe piețe, scrie Financial Times. Banca RBS a scăzut cu 8%, HSBC cu 5%, Barclays cu 4,8% și Lloyds cu 3%.
Indicele bursei americane S&P 500 a scăzut cu 6,7 puncte, cea mai mare cădere de după decembrie 2008. S&P 500 se află în prezent cu 17,9% sub nivelul maxim atins în luna aprilie a acestui an. Dacă mai scade cu doar 30 de puncte - circa 2%, bursa americană va înregistra o scădere de 20% de la maxime și va deveni o piață de tip "bear" - cu alte cuvinte va intra pe un trend descendent.
Investitorii se tem de izbucnirea unei noi recesiuni în S.U.A. și acționează cu teamă pe piețele americane, europene și asiatice. Între timp, prețul aurului a atins un nou record istoric, de peste 1,700 de dolari uncia, iar francul elv