350 sunt la Dunărea de Jos şi 1000 la Danubius. Tinerii care n-au reuşit să devină studenţi în iulie mai au o şansă în septembrie. Şansele de a prinde un loc fără taxă sunt cele mai mari la facultăţile de Mecanică, Metalurgie şi Automatică.
În prima sesiune de admitere, la multe dintre facultăţile din Galaţi s-a intrat şi cu medii puţin peste 5.00. La Facultatea de Mecanică, din cele 260 de locuri la buget au fost ocupate doar jumătate. La Metalurgie, mai sunt disponibile 56 de poziţii fără taxă.
Optimism la decanate
Decanul de la Automatică şi Calculatoare, Dorel Aiordăchioaie este sigur că golul va fi acoperit în sesiunea de toamnă. „Absolvenţii de liceu nu vor da cu piciorul posibilităţii de a câştiga în străinătate salarii de 1.000 de euro, oferite de diploma de inginer", crede Aiordăchioaie.
„Absolvenţi buni şi foarte buni pleacă din zona asta. Se întâmplă să avem cereri pentru ingineri de sistem şi să nu găsim absolvenţi. Toţi au locuri de muncă, însă doar 15% din ei rămân să muncească în Galaţi. La Arcelor Mittal am avut şase cereri, dintre care patru nu le-am putut onora, pentru că specialiştii erau déjà angajaţi", a declarat Aiordăchioaie.
După prima etapă de admitere la Universitatea „Dunărea de Jos", au fost ocupate 1.500 de locuri fără taxă din cele 1.855 scoase la concurs. Tinerii gălăţeni consideră ca fiind foarte atractive Medicina, Economia, Literele şi Administrarea Afacerilor. Drept dovadă, la respectivele facultăţii au fost ocupate toate locurile subvenționate.
„Nu ne-am aşteptat la rezultate atât de bune. Ţinând cont de salariile din învăţământ şi rezultatele la BAC-ul de anul acesta, credeam că elevii n-or să mai vină. Însă am fost plăcut surprinşi să constatăm că la nicio specializare mediile nu au coborât sub 7.00", a declarat Nicolae Ioana, decanul Facultăţii de Litere.
Citeşte amănunte în ediţia locală de