După ceaiul verde, alb sau negru a venit rândul ceaiului roşu să îşi demonstreze virtuţile. Potrivit tgcom.it, ceaiul roşu sau planta rooibos este un produs originar din Africa, foarte cunoscut şi apreciat pentru conţinutul său bogat în magneziu, potasiu şi minerale. Acest ceai este prescris mai ales în cazurile de tensiune, insuficienţă hepatică sau chiar depresie, el contribuind la calmarea sistemului nervos. Spre deosebire de alţi „semeni ai săi“, acest ceai nu conţine nici teină, nici cafeină, ci antioxidanţi şi substanţe antivirale.
Din câte se pare, activitatea antioxidantă asigurată de acest ceai este echivalentă cu cea a 22 de fructe şi legume, inclusiv portocale, morcovi sau broccoli.
Experţii consideră că beneficiile ceaiului roşu se datorează polifenolilor, care au efect antiviral şi proprietăţi antibacteriene.
Anumiţi polifenoli prezenţi în acest ceai acţionează ca antioxidanţi puternici, care combat efectele unor radicali liberi şi fac ADN-ul mult mai rezistent şi mai puternic. Din acest motiv, ceaiul roşu poate să prevină diverse forme de cancer şi inhibă creşterea unor tumori deja existente.
În plus, antioxidanţii naturali prezenţi ajută la eliminarea sau neutralizarea toxinelor aflate în organism, putând duce la contracararea procesului de îmbătrânire şi la stimularea sistemului imunitar.
Efecte benefice
De menţionat că acest ceai este benefic şi pentru fortificarea şi accelerarea creşterii părului.
De asemenea, ceaiul roşu este recomandat persoanelor cu un stil de viaţă alert. Fierul, potasiul, sodiul şi zincul sunt doar câteva dintre substanţele mai mult decât utile pentru persoanele active.
El poate fi consumat şi fără zahăr, fiind mult mai puţin amar decât alte tipuri de ceai. Iar virtuţile sale nu se opresc aici. Ceaiul roşu este o sursă bună de vitamine şi minerale şi poate fi utilizat ca supl