Discursul d-lui Traian Băsescu după întâlnirea cu premierul Emil Boc, guvernatorul Mugur Isărescu, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu şi şefii din BNR a fost unul corect. "Nu putem vorbi de o criză" este mesajul pe care preşedintele României avea obligaţia să-l dea atât populaţiei, cât mai ales mediului de afaceri. Este de datoria şefului statului ca, în vremuri de turbulenţe economice, să păstreze calmul şi ordinea pe punte. Nimic nu este mai de temut într-o economie globală hipersensibilă decât panica: se sperie şi consumatorii, şi investitorii; anulezi, prin urmare, şi prezentul, şi viitorul.
La fel de corect mi se pare ca preşedintele ţării să facă apel la liderii de opinie şi, în special, la presă, să nu sperie populaţia. Pentru că intră în fişa postului unui preşedinte, apelul trebuia făcut, chiar dacă nu va avea niciun efect, deoarece, după cum ştim, presa este liberă să sperie pe cine vrea. Aşa că cine are chef să transmită că "vine criza şi ne ia dracu pe toţi" o va face şi după îndemnul la calm al d-lui Băsescu, poate chiar cu o octavă mai sus.
"Cine anunţă măriri de pensii şi salarii face rău ţării", spune la fel de corect dl. Băsescu. Într-o lume care face eforturi homerice să taie cheltuielile publice, promisiunile de acest fel sunt nu doar populiste şi mincinoase, în sensul că nu vor fi puse niciodată în practică, dar şi nocive pentru ţară, în ansamblul ei. Sau cum ar spune-omai elegant guvernatorul Mugur Isărescu: "Bugetarii sunt doar un sfert, mai sunt alte 3 milioane şi ceva de salariaţi". Când te gândeşti la recuperarea (căci nu e vorba de majorare, ci de recuperarea unor tăieri) salariilor bugetarilor, trebuie să ai în vedere efectele asupra tuturor celorlalţi salariaţi din România, care asigură veniturile personalului public.
Cu intuiţia sa formidabilă, dl. Băsescu a ales, iată, discursul corect, dar…
• Dl. Băsescu