Apariţia caselor de asigurări de sănătate private, posibilitatea privatizării spitalelor de stat, noi reglementări în cazul asigurărilor de malpraxis, un pachet de servicii de bază de 200 de euro (pe an) sunt câteva dintre prevederile pe care o nouă lege a sănătăţii ar putea să le conţină.
Proiectul se doreşte a fi gata anul acesta şi este iniţiat de către Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice, care îl va înainta Ministerului Sănătăţii.
Ce ar putea aduce nou această lege
"Proiectul de lege trebuie să genereze cât mai puţine schimbări, astfel încât să fie aplicabil rapid", spune Virgil Păunescu, consilier prezidenţial al departamentului de sănătate.
Cu toate acestea, noua lege, inspirată din modelul olandez, va marca schimbarea din temelii a unui sistem care este departe de a funcţiona. Odată cu apariţia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în 1999, următorul pas important în istoria sănătăţii a fost în 1996, când a apărut actuala lege în prezent în vigoare. De atunci, măsurile luate nu au fost grupate într-un pachet legislativ compact.
Cea mai importantă modificare este probabil concurenţa pe care o va aduce între casele de asigurări de sănătate, odată cu apariţia celor private.
În prezent, singura entitate care finanţează sistemul de sănătate este Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), independentă de Ministerul Sănătăţii, care primeşte banii strânşi din contribuţiile angajaţilor şi angajatorilor la fondul pentru sănătate. Practic, CNAS deţine monopolul în administrarea banilor privaţi, strânşi prin aceste contribuţii. Propunerea Comisiei este de înfiinţare a unor case private de sănătate, al căror număr minim să fie stabilit prin lege astfel încât să existe concurenţă.
Păunescu spune că la CNAS merg în medie 200 de euro (sumă