Alimentele nesănătoase ar putea fi taxate. Un proiect de lege iniţiat de un specialist în nutriţie şi doi parlamentari ar putea majora preţul acestor alimente, în scopul de a descuraja populaţia să le consume. Profesorul Nicolae Hâncu, expert în nutriţie şi iniţiator al proiectului, a expus motivaţiile la RFI.
O cultură nutriţională este necesară, trebuie făcută educaţie în acest sens, spune Nicolae Hâncu: "Avem în vedere elaborarea unui abecedar nutriţional", care să informeze populaţia şi să îi ofere noţiunile elementare în domeniu. „Aşa cum învaţă lumea să scrie şi să citească, abecedarul nutriţional trebuie să înveţe lumea cum să mănânce.”
Statul trebuie să ajute la rândul său, prin măsuri ca etichetarea produselor şi taxa menţionată: „Creşterea preţului produsului va duce la limitarea consumului. Acesta este mecanismul”, explică prof. Hâncu. „E vorba doar de legi, ca cele necesare pentru a reduce fumatul activ şi pasiv”, alături de aceste măsuri care să înveţe populaţia ce cumpără şi ce mănâncă.
„Un fumător înveterat este dependent, într-adevăr, nimic de spus. Dar consumatorul de chipsuri de pe stradă, tinerii, copiii ăştia care sunt de-a dreptul iresponsabili şi îţi râd în nas când le spui «nu-i bun ce mănânci»? Fără îndoială că vor învăţa, atunci când [aceste alimente] se vor scumpi.”
Taxa pe alimentele nesănătoase va fi stabilită în funcţie de gramaj şi de conţinutul diverselor substanţe nocive. Banii rezultaţi din colectarea ei ar urma să fie dirijaţi către cercetare şi tratamentele bolnavilor.
Profesorul Nicolae Hâncu a luat parte şi la elaborarea proiectului îndreptat împotriva produselor de tip fast-food, comercializate în şcoli.
Alimentele nesănătoase ar putea fi taxate. Un proiect de lege iniţiat de un specialist în nutriţie şi doi parlamentari ar putea majora preţul acestor alimente, în scopul de a descuraja po