Astazi, la aniversarea a 80 de ani de la inventarea acestui instrument magic, s-ar putea spune ca Jimi Hendrix sau Kurt Cobain fara chitara electrica ar fi fost poate ca un Ferrari fara motor.
Inventia lui George Beauchamp si a imigrantului elvetian Adolf Rickenbacker a revolutionat fara indoiala muzica, deschizand portile unui rock frenetic si rascolitor, care fascineaza generatie dupa generatie, relateaza Corriere della Sera.
Cu 80 de ani in urma, in perioada Marii Depresiuni din America, acea micuta chitara clasica, dotata cu un amplificator ce a transfigurat sunetele traditionale ale clasicului instrument, a fost privita initial cu neincredere, iar realizatorii sai au reusit sa o breveteze abia in 1937.
Elvis Presley, care s-a nascut in 1935, intr-o etapa in care chitara electrica abia incepuse sa starneasca ceva interes in Statele Unite, poate ca nu ar mai fi devenit niciodata "regele rock-ului", fara posibilitatea de a evolua la chitara intr-un univers amplificat.
Chitara electrica ar putea fi numita azi "batranica muzicii tinere", pentru ca prin magia si potentialul sau acustic, a reusit sa daruiasca lumii un cadou nepretuit - o muzica fara seaman, agresiva si calda deopotriva, care atinge cele mai profunde ascunzisuri ale sufletului.
"Giganti precum Hendrix, Duane Allman, Santana, Richards, Harrison si Clapton isi datoreaza maretia acestui magnific instrument - n-ai ce-i face - cand esti pe scena, cu o chitara electrica in mana, te simti pur si simplu un zeu", afirma Alessandro Piperno, scriitor, profesor universitar si fost chitarist de exceptie.
Astazi, la aniversarea a 80 de ani de la inventarea acestui instrument magic, s-ar putea spune ca Jimi Hendrix sau Kurt