Efectele scăderii ratingului acordat de agenţia Standard& Poor’s pentru SUA se propagă pe pieţele financiare, de la ipoteci până la bănci şi produse derivative care se bazează pe obligaţiunile americane drept colateral. Peste Ocean, Uniunea Europeană se transformă într-o afacere în doi, în care Franţa şi Germania dictează celorlalţi ce să facă.
În vreme ce banca americană JP Morgan spune că retrogradarea ratingului SUA ar putea avea efect minim pe termen mediu şi lung, alţii cred că băncile şi produsele derivative vor zgâlţâi lumea în următoarea perioadă. Între timp, cert este că bursele au înregistrat pierderi imense, investitorii temându-se de reîntoarcerea recesiunii în SUA şi de problemele întâmpinate de Italia şi Spania pe continentul european.
Bursele de la New York au deschis în scădere accentuată, Nasdaq fiind într-un picaj de 4,28%, în vreme ce indicele Dow Jones era pe minus cu 3,21%. Bursele asiatice au scăzut, iar investitorii au vândut în ritm accelerat acţiuni şi mărfuri cu grad ridicat de risc şi s-au orientat către activele sigure, precum yenul japonez, francul elveţian şi aurul. Bursa din Japonia a închis pe minus 2,18%, ca şi cea din Hong Kong, în vreme ce la Shanghai pierderile erau de 3,78%. În Europa, indicele CAC 40, al bursei de la Paris, era pe minus cu 3,25%, în vreme ce bursa de la Londra înregistra pierderi de 3,29%. În ţara noastră, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat un colaps de 7,4%, cea mai amplă scădere de 15 luni şi cea mai mare de pe bursele din regiune.
Aurul a atins un nou record mondial, de 1.718,2 dolari pe uncie, în vreme ce barilul de ţiţei a scăzut puternic, pierzând 3 dolari, până la 83 de dolari, din cauza temerilor privind reintrarea economiilor în recesiune. Giganţii ipotecari Fannie Mae şi Freddie Mac au fost şi ei retrogradaţi astăzi de S&P. Dac