În timp ce mașini, case, afaceri de familie sunt incendiate în Londra, oamenii sunt jefuiți și tinerii sunt bătuți în stradă, iar locuitorii din capitală privesc cu frică știrile de la televizor și se tem pentru propria siguranță, analiștii încearcă să explice care este motivul din spatele violenței. Iată verdictul lor: măsuri de austeritate prea multe și prea timpurii, probleme nerezolvate cu rasismul și multă frustrare.
După ore de nesfârșită așteptare, premierul britanic David Cameron s-a întors din vacanță și a convocat Parlamentul în ședință extraordinară joi (11 august), după ce străzile din Londra și alte mari orașe ale Marii Britanii au fost asaltate de protestatari și hoți.
Violența care s-a împrăștiat ca un virus pe străzile Londrei, infestând și alte orașe englezești "nu e nimic nou", spune profesorul de studii politice David Kett, pentru Adevărul Europa. "În această țară există o tradiție a respectării legilor și a păcii în general, dar există, totuși, o istorie de proteste sporadice, locale."
Mai exact, în Brixton (Londra) în 1981 și 1995, în Tottenham, Broadwater Farm (Londra) în 1985, Bristtol (St. Pauls) în 1980 și Birmingham în 1981, 1985 și 1991.
Citește și: VIDEO / FOTOGALERIE Un tânăr de 26 de ani, prima victimă a violenţelor de la Londra
"Astfel de proteste sunt deseori insipirate de conflictele rasiale, de obicei izbucnite după vătămarea sau moartea unei persoane de culoare care a avut un conflict cu poliția. Aceste proteste în Tottenham au început în exact aceeași zonă ca și protestele din Broadwater Farm din 1985. Acest lucru indică, din păcate, că încă există grave tensiuni rasiale și multă idignare în societatea noastră. Acestea se află în substrat și erup de fiecare dată când se are loc o întâmplare ieșită din comun," mai spune Kett.
Tinerilor le e frică să meargă pe stradă
Locuitorii din Londra și