Nivelul împrumuturilor instituţiilor de creditare portugheze de la Banca Centrală Europeană a crescut uşor în iulie, cu 0,8%.
Banca Portugaliei a anunţat că la sfârşitul lunii trecute împrumuturile instituţiilor de creditare portugheze de la BCE se ridicau la 44,2 miliarde de euro (62,26 miliarde de dolari), după ce în iunie s-a înregistrat un declin de 7%.
Aceste date subliniază dependenţa băncilor din Portugalia de fondurile oferită de BCE, în condiţiile dificultăţilor cu care se confruntă acestea la finanţarea de pe pieţe.
Suspiciunile privind pierderile potenţiale din sistemul bancar au dus la închiderea efectivă a pieţei interbancare pentru multe instituţii, forţându-le să devină dependente de finanţarea BCE. Din acest motiv analiştii se întreabă dacă BCE va avea curajul să crească din nou rata dobânzii pentru a contracara efectele majorării inflaţiei, în situaţia în care multe bănci depind de finanţarea BCE pentru a rămâne pe linia de plutire.
Deşi Millennium bcp ia în considerare vânzarea de active pentru a-şi reduce datoria, aşa cum a recomandat Banca Centrală a Portugaliei, ar fi în folosul băncilor dacă guvernul îşi achită datoriile, a declarat luna trecută Carlos Santos Ferreira, directorul general al celei mai mari instituţii portugheze de creditare.
"Cred că expunerea băncilor la datoria statului este de aproximativ 50 miliarde de euro (72 miliarde de dolari) şi dacă statul îşi achită datoriile către companiile publice, guvernul locale şi regional, aceste instituţii îşi vor putea achita datoriile. Cred că acesta ar reprezenta cel mai bun mod de a rezolva criza pentru bănci", a afirmat şeful Millennium.
Banca Centrală a Portugaliei a anunţat recent că două bănci portugheze au acceptat să-şi majoreze capitalul, chiar dacă au trecut testele de stres derulate în Uniunea Europeană.