Efectele reducerii ratingului SUA de către agenţia S&P s-au propagat rapid pe toate pieţele – de la bursa de la New York până la cele din Londra, Paris, Frankfurt, dar şi mai departe în Asia sau Australia.
Principalii indici bursieri s-au prăbuşit, prin efect de domino, pe toate pieţele. Bursa de la Bucureşti, o piaţă de doar 22 de miliarde de euro, nu a fost nici ea ocolită. Din contră, panica ce a cuprins investitorii de pe piaţa autohtonă a făcut „ravagii“ mai mari decât pe pieţele din regiune. Indicele general BET-C a pierdut ieri peste 7%, iar în deschiderea şedinţei de astăzi se grăbea să-şi continue picajul.
Cum se explică acest lucru? Bursa de la Bucureşti este un loc de joacă pentru investitori, speculatori desigur, dornici să câştige cât mai mult într-un timp cât mai scurt. Cu o lichiditate redusă şi cu investitori pe termen scurt, câteva ordine de vânzare a acţiunilor, din dorinţa de a nu pierde mâine şi mai mult, au fost în măsură să împingă piaţa la vale. Panica ce a cuprins marile burse a ajuns rapid şi la Bucureşti, unde nu mai este loc de analiză, iar cuvântul de ordine a ajuns să fie „vinde“. Şi totuşi, este aceasta cea mai bună strategie? Adevăraţii investitori, cei care nu aşteaptă profit de la o şedinţă la alta, ar putea profita din plin de acest moment. O bursă mică, câteva lichidităţi şi acţiuni ieftine sunt ingrendientele care i-ar putea aduce unui investitor pe termen lung o porţie bună de profit. Este vorba doar de răbdare!