Din cauza situaţiei precare a clădirilor dezafectate, care prezintă pericol public, atât pentru persoanele de etnie rromă, dar şi pentru traficul rutier de pe strada Victoriei, Sandu Pocol a cerut impunerea unor măsuri pentru punerea în siguranţă a perimetrului şi a zonei fostei uzine.
„Avem creat un precedent, când o persoană a fost rănită în urma prăbuşirii unui zid, în timp ce scotea cărămizi dinr-un perete. Au fost indentificaţi proprietarii construcţiilor din zonă. Unul dintre aceştia a solicitat autorizaţia pentru demolarea construcţiei aflată în proprietate şi a procedat la executarea lucrărilor. Pentru ceilalţi proprietari, instituţiile abilitate, vor lua măsuri şi le vor cere să respecte prevederile legislaţiei în vigoare şi să pună în siguranţă perimetrul aparţinător pentru a nu pune în pericol viaţa cetăţenilor", a spus Sandu Pocol, prefectul de Maramureş. Acesta a adăugat că persoanele care intră pe aceste proprietăţi private trebuie să înţeleagă că, pe lângă faptul că pot fi acuzaţi de furt, îşi pun oricând viaţa în pericol, mai ales datorită faptului că prin sustragerea fierului construcţiile nu mai prezintă stabilitate şi siguranţă.
Cărămizile sustrase sunt expuse de către persoane pe marginea drumului pentru a fi vândute celor interesaţi, iar preţul acestora poate fi negociat de către clienţi. Bineînţeles că cei care le comercializează nu posedă acte de provenienţă, iar afacerea lor este ilegală. Însă şi cetăţenii care le cumpără trebuie să fie conştienţi că aceste materiale de construcţii provin din clădiri unde au fost utilizate substanţe chimice în procesul de preparare a minereurilor, iar acestea au afectat în timp calitatea materialelor de construcţie. Specialiştii în construcţii nu recomandă utilizarea acestor materiale pentru construcţia de case, locuinţe, hornuri, garaje sau alt gen de clădiri deoarece acestea se pot prăbuşi. D