În iunie, România a exportat bunuri în valoare de 3,76 miliarde de euro, cu 59 de milioane de euro mai puţin decât în mai. Europa începe să cumpere mai puţine produse din România. Economiştii avertizează că scăderea exporturilor pune în pericol revenirea economiei.
Exporturile, cel mai important motor de creştere a economiei, încep să scadă. În iunie, România a exportat bunuri şi mărfuri în valoare de 3,76 de miliarde de euro, cu 59 de milioane de euro mai puţin decât în mai, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Veştile nu sunt bune nici din industrie. Datele privind producţia industrială arată o scădere de 2,2% faţă de luna precedentă. Economiştii şi oamenii de afaceri consultaţi de „Adevărul" avertizează că situaţia poate degenera pe fondul turbulenţelor de pe plan internaţional. Mai grav este că autorităţile şi mediul de afaceri nu au ce să facă pentru a opri declinul exporturilor, ceea ce înseamnă că trebuie găsite alte soluţii pentru ca economia să nu dea înapoi.
„Dacă pe pieţele vestice scade cererea de mărfuri din România, atunci avem o problemă. Trebuie să facem toate eforturile din interior pentru a stimula exporturile, inclusiv printr-o politică monetară activă", a declarat pentru „Adevărul" Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care este implicat şi în activităţi de export.
Infrastructura ne poate salva
Economiştii sunt însă de părere că revitalizarea exporturilor poate veni de la compania Ford, cu condiţia ca autorităţile să construiască infrastructura rutieră necesară pentru ca producătorul auto să-şi poată transporta maşinile. „Este singurul lucru pe care îl putem face din interior, pentru că în exterior nu putem schimba nimic", a declarat pentru „Adevărul" Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
În ciuda riscurilor de pe plan internaţi