Presa europeană nu vede încă o cale de ieşire din criza datoriilor şi asta din cauza lipsei de coordonare între liderii lumii. Ziarele de pe continent consideră că bursele vor rămâne toată săptămâna pe minus, dar apreciază intervenţia Băncii Centrale Europene, care a evitat prăbuşirea totală.
"Fără vacanţă pentru criză", exclamă Libération pe prima pagină, după scăderea burselor din lumea întreagă. O criză care a demarat în 2008 şi care nu a încetat deloc de atunci şi până azi.
"Economiile occidentale nu reuşesc să iasă din impas", subliniază cotidianul cu simpatii de stânga. "Crearea de noi locuri de muncă stagnează şi probabil că va stagna pentru mulţi ani de aici înainte. Această situaţie caracterizează toate ţările occidentale, inclusiv Statele Unite. Planurile giganteşti şi necesare de relansare din 2008 nu au avut ca efect decât întârzierea momentului pe care îl trăim acum", se arată în publicaţia citată.
Pe pieţele financiare asistăm la o adevărată "pedeapsă", după cum scrie Les Echos, aluzie la scăderea burselor. Într-adevăr, "bursele îşi continuă căderea", constată Le Figaro Economie.
Italianul Il Sole 24 Ore acuză Bursa din New York, care "a tras după ea toate bursele europene".
"Debandada" de pe burse
Tot la scăderea burselor se referă şi Le Parisien/Aujourd’hui en France, care scrie despre "debandadă", despre "mini-crah financiar" şi crede că şi restul săptămânii va fi la fel de tensionat. Atunci ce-i de făcut? "Cetăţenii aşteaptă de la conducători să renunţe la egoismele naţionale sau partizane, ca Opoziţia şi guvernanţii, ca reprezentanţii ţărilor şi cei ai organizaţiilor regionale şi internaţionale să tragă în acelaşi sens. Acest lucru este important, pentru că neînţelegerile dintre republicani şi democraţi au întreţinut dubiile legate de capacitatea Statelor Unite de lua măsurile energice care se imp