Zeci de telefoane şi centrale telefonice, unele vechi de peste o sută de ani, printre care şi un aparat care ar fi fost folosit de fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, pot fi văzute într-o expoziţie deschisă la Muzeul Unirii din Alba Iulia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că expoziţia intitulată "Vocea de departe. Incursiune în lumea comunicării" cuprinde o colecţie de 70 de aparate de telefonie şi centrale telefonice din perioade diferite, cea mai veche piesă datând din 1898.
Zgârciu a spus că aparatele de telefonie prezentate în expoziţie aparţin Muzeului Judeţean Buzău şi fac parte dintr-o colecţie mai amplă, de peste o sută de piese de provenienţă străină sau românească, majoritatea telefoanelor fiind donate de colonelul Nicolae Antohi, care a început colecţionarea lor din 1975.
Potrivit sursei citate, colecţia muzeului buzoian este cea mai mare colecţie de profil din ţară.
"Toate piesele, restaurate cu elemente componente originale, sunt în stare de funcţionare. Sunt telefoane civile şi militare, de masă şi de perete, telefoane publice, staţii de emisie-recepţie şi centrale telefonice, cu baterie locală, cu baterie centrală şi automate, din România, Marea Britanie, Germania, Franţa, Suedia, Belgia, Austria, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Rusia", a explicat Liviu Zgârciu.
Piesa inedită este un telefon de masă automat, tip secretariat, seria artizanală, realizat în 1950 de către deţinuţii politic din penitenciarele româneşti. Modelul a fost fabricat într-o serie mică, până la o sută de bucăţi, şi a fost introdus în birourile Comitetului Central al Partidului Comunist Român începând cu anii 1947-1948, fiind folosit până prin 1970.
Organizatorii expoziţiei susţin că piesa din colecţia muzeului buzo