Deşi calculele care au dus la reducerea ratingului SUA de către Standard&Poor's conţin o eroare de 2.000 miliarde dolari, analiştii îşi menţin evaluarea, subliniindcă problema principală este ineficienţa elitelor politice.
În cazul reducerii unui rating de ţară, procedura Standard&Poor's (S&P) este standardizată: în primul rând, este informat Ministerul de Finanţe al statului respectiv, iar apoi, câteva ore mai târziu, este făcut public raportul oficial.
Aceeaşi procedură a fost urmată şi vinerea trecută, când S&P a adus la cunoştinţă oficialilor de la Washington că, pentru prima oară din 1941, agenţia a scăzut ratingul datoriilor Statelor Unite de la AAA, cel mai mare calificativ posibil, la AA+. Această palmă pe obrazul Americii a fost primită cu furie la Washington; încă înainte de publicarea raportului, experţii administraţiei americane au atras analiştilor S&P atenţia asupra unei erori majore în calculul lor; astfel, datoria SUA în anul 2021 nu se va ridica la 22.100 miliarde de dolari, ci la numai 20.100 de miliarde.
Faptul că S&P a decis să nu îşi modifice evaluarea l-a făcut pe consilierul economic al Casei Albe, Gene Sperling, să declare că „mărimea greşelii şi uşurinţa cu care S&P şi-a schimbat argumentul principal în numai câteva ore sunt uluitoare; este evident că agenţia a decis mai întâi care va fi concluzia raportului, după care şi-a modificat argumentele în aşa fel încât să se potrivească cu aceasta".
Analiştii susţin concluzia S&P
O mare parte a analiştilor din SUA şi Europa au criticat eroarea din raportul S&P, cotidianul german FAZ avertizând că Standard& Poor's a reuşit „să ştirbească şi mai mult reputaţia oricum proastă a agenţiilor de rating". Cu toate acestea, majoritatea analiştilor au considerat că scăderea ratingului este corectă; astfel, în FAZ se afirmă că „elitele politice de la Washington nu sunt momentan