Panica pe piata americana este foarte ridicata,iar intrunirea comitetului de politica monetara al FED nu va calma pietele, declara pentru HotNews directorul unei banci canadiene. "FED nu prea are cum sa linisteasca pietele. Ceea ce se intampla acum este un efect emotional al deciziilor decidentilor politici. Unii lideri se incapataneaza sa salveze economii cu probleme, iar economistii taxeaza asemenea gesturi. Suntem iar intr-o criza a increderii, mai dificil de escaladat decat cea din 2008", a mai declarat bancherul roman.
Vezi in text estimarile pentru marti privind pietele financiare ale bancii canadiene
Pieţele financiare par sa evolueze mixt si marti, in asteptarea intalnirii FED (comitetul de politica monetara al FED se reuneste in aceasta dupa-amiaza- n.red) care s-ar putea dovedi dezamagitoare. Este foarte probabil ca fx Foto: Hotnews elementul cheie al discursului oficialilor FMOC sa fie legat de aversiunea la risc a pietelor. Francul elvetian ar putea sa beneficieze de statutul de moneda de refugiu si sa se intareasca in continuare, la fel ca yenul japonez si aurul.
"Dolarul canadian ar putea slabi pe termen scurt, dar pe termen mediu vedem o apreciere a lui. Evolutia aurului continua sa confirme lipsa de incredere din piete.
Pieţele trec printr-o criza a increderii iar solutiile nu sunt usor de gasit. Prin urmare, Fed poate face foarte puţine lucruri pentru a opri hemoragia pietelor. Cresterea economica a SUA este mai mica decat se asteptase iar criza fiscala in care ne gasim nu are suficient suport politic pentru a fi rezolvata. Cele mai la indemana unelte pe care le are FED la dispozitie ar putea sa nu fie utilizate astazi:
1) QE3 - fără ameninţarea deflaţiei şi cu pareri impartite despre succesul QE2- nu credem ca Fed sa anunte explicit demararea acestui program.
2) Anuntul unei perioade in int