Judecând după documentele Siguranţei, se pare că tânărul Ceauşescu s-a ocupat de activităţi cultural-artistice. Breasla cizmarilor avea un „cerc cultural“, unde s-au strecurat şi comuniştii. Între două cântece şi-o poezie, meseriaşii intonau şi Internaţionala. În 1939, Siguranţa l-a depistat pe Ceauşescu făcând propagandă printre cizmari şi tăbăcari. Cu folos, se pare. În toamnă, a fost ales în CC al UTC.
Nicolae Ceauşescu a părăsit Doftana la începutul lunii decembrie 1938. Peste o lună împlinea 21 de ani. Dintre aceştia, trei îi trăise departe de lume, în universul special al închisorii. Dosarul personal de la Siguranţă a înregistrat şi „zestrea" tânărului la ieşirea din puşcărie. Conform procesului-verbal întocmit de agenţii Poliţiei Sociale, avea asupra sa „96 de lei, un pachet de primeneli, portofel, cravată, curea, fular, una bastistă, portţigaret de lemn, mănuşi de lână". Un tânăr dichisit, după efectele personale preluate de la administraţia închisorii.
„Am luat imediat legătura cu Popa Emil şi cu David Constantin", şi-a povestit el în autobiografia din 1945 primele mişcări după ieşirea din temniţă. Cu Emil Popa şi Constantin David stătuse o vreme la Doftana. „Am fost dat să lucrez la tineret în Comitetul Judeţean care se ocupă cu tineretul, scrie mai departe viitorul şef al partidului şi statului. În primăvară am fost dat în Comisia Centrală a Tineretului unde am lucrat cu Taşcă". A fost numit, aşadar, în conducerea organizaţiei UTC pe Capitală. În acel timp, Constantin David era secretar al Comitetului de Partid Bucureşti.
Era vremea „dictaturii regale", a partidului unic înfiinţat de monarh. Şi a breslelor de inspiraţie „fascistă" care înlocuiseră sindicatele, cucerire a stângii începutului de secol.
Îndemn la poezie
Aşa a fost instruit şi Nicolae Ceauşescu. În jurul breslelor apăruseră aşa-numitele „cerc