Dupa un final de saptamana dramatic pe pietele bursiere, unda de soc a retrogradarii Statelor Unite ale Americii s-a propagat rapid in lumea financiara. Noile riscuri si incertitudini din economia mondiala creeaza ipoteze negative si increderea romanilor este la cote minime.
Wall-Street.ro le-a propus cititorilor sai un chestionar cu privire la criza datoriilor si riscurile aferente.
Din peste 2500 de respondenti, 83,2% sunt ingrijorati de posibilele efecte ale crizei datoriilor suverane. Restul de 16,8% dintre respondenti au raspuns negativ.
La intrebarea “Credeti ca am vazut ce poate fi mai rau din aceasta criza financiara?”, 81,3% din respondenti au raspuns cu NU, asteptandu-se astfel la efecte mult mai dure. Mai deparet, 9,2% dintre cei chestionati cred ca ce a fost mai rau a trecut, in timp ce alte 9,5 procente au ales raspunsul “nu stiu”.
De asemenea, 67,8% dintre respondenti cred ca ne aflam intr-un context economic mai prost decat in toamna anului 2008 (prabusirea Lehman Brothers), in timp ce 22% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.
Chiar daca esantionul este reprezentativ doar pentru cititorii Wall-Street.ro, sociologul Alfred Bulai (foto sus) este de parere ca acest sentiment de pesimism si nedefinire este unul real, aplicabil la nivel national.
„Nu vad de ce romanii ar fi altfel decat ingrijorati – doar pentru ca Guvernul spune ca ca am iesit din criza?! Cu siguranta poate fi mai rau, mai ales ca tara noastra nu sta atat de bine. Suntem la un nivel foarte scazut, dar tocmai de aceea nu poate fi vorba de o viitoare <
In opinia sa, o problema majora este reprezentata de riscul prabusirii sistemului bancar. „Deocamdata nu suntem in