Criza datoriilor suverane din Europa s-a transformat într-una mondială, ajutată de temerile privind reintrarea Statelor Unite în recesiune şi de criza politică de la Washington, unde republicanii şi democraţii au decis în ultimul moment majorarea plafonului de îndatorare a guvernului. Bursele din întreaga lume scad susţinut de joi din cauza veştilor proaste care vin din toate părţile, iar liderii politici din întreaga lume întârzie să vină cu măsuri concrete care să pună capăt panicii instalante printre investitori. Fiecare zi pierdută şterge însă sute de miliarde de dolari din valoarea burselor.
Achiziţiile de obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei de către BCE nu a reuşit să readucă încrederea printre investitori, bursele asiatice scăzând ieri, iar cele europene având o zi agitată cu creşteri la început, urmate de scăderi pentru mare parte a zilei. Deşi investitorii se aşteptau ca politicienii din întreaga lume să se folosească de cele două zile de week-end în care bursele au fost închise pentru a veni cu măsuri care să tempereze criza, liderii ţărilor membre ale G7 (grupul celor mai industrializate ţări) nu au transmis un mesaj puternic, mărginindu-se să spună că "vor acţiona în mod coordonat atunci când va fi nevoie pentru a asigura lichiditatea şi a susţine funcţionarea pieţelor financiare".
Astfel, BCE trebuie să ţină piept singură crizei datoriilor din Europa, instituţia începând ieri să cumpere obligaţiuni suverane ale Spaniei şi Italiei, după ce mult timp a insistat că principala responsabilitate de a acţiona revine guvernelor naţionale. Rezultatul achiziţiilor s-a simţit în randamentele obligaţiunilor pe zece ani ale celor două ţări, care au scăzut de la valori de peste 6% la 5,37% în cazul Italiei şi 5,31% pentru Spania, dar nu şi pe burse.
"Se pare că BCE a decis să scoată armamentul greu", a afirmat Gary Jenkins, analist la Evoluti