Puricii lasă în urmă semne roşiatice cu puncte în mijlloc, ţânţarii pot cauza copiilor bubiţe cu lichid şi răni, iar căpuşele intră în piele şi trebuie scoase rapid. Sursa: SHUTTERSTOCK
1 /.
Urmele pe care le lasă pe piele înţepăturile insectelor pot fi un indiciu în privinţa tratamentelor de care am putea avea nevoie. Pentru cei sensibili, o simplă înţepătură de ţânţar ori purice se poate transforma într-o adevărată rană, iar muşcăturile căpuşelor sau ale văduvei negre necesită prezentarea rapidă la medic.
Ţânţarii
Cele mai frecvente înţepături în timpul verii sunt cele de ţânţari. "Mai ales la copii, în ţepăturile de ţânţar se pot complica cu erupţie alergică (fac băşici). Cu toate că sunt serioase, nu sunt grave. După ce se sparg, trebuie tratate şi curăţate precum o rănă", este sfatul medicului Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina din Bucureşti. El recomandă preventiv spray-urile cu DEET (gen Autan), iar pe înţepături să se pună o cremă cortizonică pentru liniştirea inflamaţiei.
Căpuşele
Puţine insecte ajung să intre sub piele, la propriu, cum se întâmplă cu căpuşele. Dacă locuieşti în zone apropiate de munte, mare atenţie la căpuşe, ce pot cauza boala Lyme, afecţiune greu de tratat. "În România, nu sunt atât de multe căpuşe ca în SUA. Dacă cineva este înţepat în pădurile din jurul Bucureştiului, e puţin probabil să facă boala Lyme", comentează conf. dr. Cătălin Popescu.
Potrivit statisticilor, judeţele Sibiu (în special), dar şi Harghita, Botoşani sau Alba găzduiesc adevărate focare de boală. Dacă vezi o căpuşă pe piele, este importantă să o scoţi repede şi să mergi la medic pentru tratament. Pentru a preveni astfel de înţepături, acoperă picioarele, braţele şi capul în zonele cu risc.
Văduva neagră
Muşcăturile păianjenului cunoscut sub numele de văduva neagră pot cauza răni dureroase pe membre, însă uneori