Noul ministru al Sănătăţii ar trebui să fie un tehnocrat care vine din mediul de afaceri, întrucât sistemul este în degringoladă şi chiar are nevoie de patru miliarde de lei pentru a-şi plăti datoriile şi a merge mai departe, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, citat de Mediafax.
În opinia preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, sistemul sanitar este într-o asemenea degringoladă încât este nevoie de "un jucător în piaţă tehnocrat, om de afaceri, care să aibă şi sprijin politic".
Un prim pas pe care trebuie să-l facă noul ministru vizează crearea unei Comisii Naţionale de Reformă, a mai spus Damian.
"Comisia de guvernare a reformei trebuie formată din minţi pragmatice, luminate, nepervertite de analize de televizor, de declaraţii tragice şi de nevoi urgente", a precizat Dragoş Damian.
Preşedintele APMGR susţine că un alt pas pentru reformă vizează contribuţii diferenţiate la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
"Contribuţia uniformă a angajatului, deşi echitabilă, este evident ineficientă, de fapt nemulţumitoare pentru cei care vor să investească mai mulţi bani prin sistemul public în propria sănătate. O soluţie ar fi diferenţierea contribuţiei opţional, dând la schimb un sistem de carduri diferenţiate care să acceseze pachete de servicii tot diferenţiate. După modelul «frequent flyer» din transporturile aeriene, de exemplu", a mai spus preşedintele APMGR.
O altă măsură imediată recomandată de preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România este privatizarea spitalelor prin metoda MEBO.
"Oricum, extrem de multe spitale sunt privatizate. Ele ar trebui vândute angajaţilor, aşa cum sunt, chiar şi pentru bani puţini dacă au datorii, şi cumpărătorii să fie lăsaţi să le administreze s