Ar avea sansa sa se mute definitiv oricand in afara tarii, la cat de gros are CV-ul, dar a preferat sa-si pastreze "cartierul general" in Romania si sa plece sa munceasca in toata lumea, pe baza unor contracte temporare.
Iulian Anca, un tanar de 28 de ani, din Constanta, a muncit pazit cu Kalashnikov-ul, a lucrat pe doc, in mijlocul fluviului, in luni precum noiembrie sau decembrie si, in curand, va pleca in Bahamas, pentru a-si face meseria pe care o stie cel mai bine, cea de electrician.
Chiar in momentul in care am inceput interviul a primit un telefon. Era contactat pentru a pleca in Bahamas pentru a repara un vapor, alaturi de alti specialisti. Contractul s-a concretizat imediat, asa ca, luni, isi paraseste familia pentru cateva luni.
Pentru acest job a preferat sa "aranjeze cartile" si pentru un prieten pe motiv ca, decat sa plece cu cine stie ce oameni in care nu are incredere, mai bine face un bine unui amic.
Legat de familie, are un principiu foarte sanatos: "Decat sa sufere ei in strainatate de dor de casa si altele, mai bine sufar doar eu sa le fie lor bine aici!". Ar face orice pentru sotie si copil, de asta si prefera sa stea departe de ei cu lunile si sa munceasca, decat sa stie ca sta in tara si nu le poate indeplini nici cea mai mica dorinta.
Iulian este un alt conational din campania Ziare.com numita Romani in lume, care va arata romani care aleg sa faca anumite sacrificii, doar pentru a-si gasi un trai pe care, in propria tara, nu l-ar avea nici in 50 de ani de acum incolo.
Cum ai ajuns sa muncesti in afara?
Am inceput sa lucrez in afara cu cei de la Santierul Naval Daewoo Mangalia, in aprilie 2006. Acolo am stat pana in decembrie acelasi an, am avut atunci doar o vacanta de doua saptamani. Aia a fost sansa mea, chiar daca a fost un castig foarte mic. Pe toata aceasta