\"DOSARUL VÎNTU\". Avertismentul a venit de la SRI şi BNR, înainte de căderea Fondului Naţional de Investiţii , dar nu a fost luat în seamă de autorităţi. Peste 300.000 de români au fost păgubiţi. Sursa: ARHIVA EVZ
"Mulţi miniştri au stat drepţi în faţa lui Vîntu", declara Ioana Maria Vlas, pentru "Evenimentul zilei", în noiembrie 2006. Ea a refuzat, însă, să rostească vreun nume. Chiar dacă "mama FNI" ar fi minţit sau ar fi exagerat, este neîndoielnic că miniştrii de finanţe şi premierii din perioada 1995-2000 au fost informaţi, ca factori decidenţi, de către serviciile secrete despre cursul afacerilor lui Sorin Ovidiu Vîntu. Mai mult, de aprobări şi reglementări ale ministerului de finanţe a depins desfăşurarea activităţilor în circuitul Gelsor- SOV Invest-FNI-FNA.
Două instituţii ale statului român - poate sunt mai multe, dar despre acestea două există recunoaşteri publice - au tras un semnal de alarmă legat de turnura luată de afacerile lui Vîntu: Serviciul Român de Informaţii şi Banca Naţională.
SRI a atras atenţia
Un vicepreşedinte al Comisiei Parlamentare de Control a SRI din legislatura 1996-2000 a declarat presei că SRI a informat, la începutul anului 2000, atât Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), cât şi Ministerul Finanţelor că Fondul Naţional de Investiţii "are probleme". În raport se indica de ce s-au ivit aceste probleme şi, mai ales, din cauza cui. De cazul FNI s-a ocupat Direcţia economică a SRI. Informaţia ajunsă la cele două foruri de decizie şi la Parlament nu a fost valorificată în niciun mod.
Circuitele financiare identificate de BNR
Al doilea semnal de alarmă, de data acesta pe zona celor două bănci înfiinţate de Sorin Ovidiu Vîntu - Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Română de Scont - a venit de la Banca Naţională, pe de o parte de la Direcţia de Supra