Premierul britanic, David Cameron, s-a întors de urgență din vacanță și urmează să conducă o ședință a Cabinetului restrâns de securitate, care va discuta situația creată de protestele violente din Londra și alte mari orașe din Regatul Unit. Cameron afirmă că autorităţile "vor face tot ce este necesar pentru a reinstaura ordinea".
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Noaptea trecută a fost a treia consecutiv în care sute de persoane au atacat Poliția și au comis jafuri, incendieri și distrugeri de proprietate.
Situația din marile orașe britanice a devenit îngrijorătoare, de la debutul protestelor din Londra. În tot mai multe cartiere ale Capitalei, dar și la Birmingham, Manchester, Liverpool și Bristol s-au extins incidentele începute sâmbătă seara în cartierul din nordul Londrei, Tottenham.
Sute de tineri, unii chiar minori, adeseori mascați folosesc pietre și cocktail-uri Molotov, atacând Poliția, spărgând vitrinele magazinelor și incendiind imobile și autoturisme. Scenariu la indigo, după protestele din Londra
Scenariul pare a fi copiat la indigo și este clar că aceste acte de vandalism sunt premeditate, organizatorii folosind rețelele sociale de pe Internet pentru a comunica, ceea ce face foarte dificilă sarcina de prevenire a Poliției.
În Londra, au fost arestate peste 400 de persoane și aproape 70 au fost deja trimise în judecată, dar numărul celor implicați este mult mai mare, iar distrugerile sunt deja estimate la sute de milioane de lire sterline.
Cu mici excepții, tulburările au izbucnit în cartierele cele mai sărace, pentru care efectul economic va fi devastator.
Inițial, un marș pașnic de protest împotriva împușcării mortale de către Poliție a unui tânăr în nordul Londrei a degenerat în violență. Acum, fenomenul a căpătat amploare și toată lumea se întreabă unde se va ajunge.
@N_P