Bursele au înregistrat ieri o nouă prăbuşire spectaculoasă. Analiştii avertizează că ne paşte o recesiune mult mai gravă decât cea din 2008. Politicienii germani cer Italiei şi Spaniei să-şi scoată la vânzare rezervele de aur pentru a rezolva problema datoriilor.
Temerile că lumea întreagă se pregăteşte să intre din nou în recesiune a provocat ieri un crah pe pieţele financiare. Bursele din Asia au fost în cădere liberă, cel mai puternic declin fiind înregistrat de indicele sud-coreean Kospi (-8,6%). În Europa, bursele au deschis iniţial pe plus, pentru că investitorii au fost atraşi de preţurile reduse ale acţiunilor.
În jurul prânzului, bursele europene au început să cadă una după alta, creând panică. Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 al acţiunilor principalelor companii cotate la bursele din Europa a scăzut cu 4,2%, fiind influenţate de retrogradarea Fannie Mae şi Freddie Mac.
FED creşte optimismul
Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a pierdut peste şapte procente, înregistrând cea mai abruptă cădere de la izbucnirea crizei în 2008, odată cu căderea Lehman Brothers. Pieţele europene şi-au revenit uşor la încheierea şedinţei de tranzacţionare, fiind influenţate de deschiderea în creştere a bursei din New York, unde indicele Dow Jones a început cu un plus de 2,2 %. Optimismul a fost generat de şedinţa de aseară a Rezervei Federale a SUA (Fed), în care s-a discutat despre măsurile pe care le poate lua banca centrală pentru a opri prăbuşirea burselor.
Căderea iniţială a burselor a atras după sine scăderea preţului la materiile prime, de la petrol la zahăr şi cafea. Petrolul Brent, tranzacţionat la Londra, se depreciase ieri după-amiază cu 3,6 dolari, la 105,77 dolari pe baril, ajungând la nivelul din septembrie 2010.
„Acesta este doar efectul panicii. Cererea nu a scăzut deloc zilele ace