La 35 de kilometri de Bacău, pe drumul spre Moineşti, în mijlocul unui parc imens, se găsește un conac alb, o clădire elegantă construită pe la 1880, casa în care se spune că a copilărit Maruca Rosetti – Tescanu – marea dragoste a lui George Enescu. În această clădire a cântat muzicianul și tot aici a terminat de compus Oedip. Pe lângă istoria bogată, pe care o puteți găsi aici, Tescaniul este un loc perfect pentru odihnă și creație (zice-se), mulți artiști din toate zonele culturale merg acolo pentru a-și limpezi gândurile.
Despre Maruca (născută pe 17 iulie, 1879) se spuneau multe cât timp era încă în viață: muză a lui Enescu, a fost iubită cu aceeaşi ardoare şi patimă cu care a fost înşelată (de către ambii soți, primul, Mișu Cantacuzino a fost surprins de Maruca chiar lângă patul surorii ei – Nella iar Enescu, ar fi înșelat-o cu Claudia Ragulski, o tânără pe care Maruca o adusese să-i țină companie). S-a considerat toata viaţa „altfel” şi neînţeleasă. Regina Maria spunea despre Maruca: „Era uneori ciudată şi avea, de netăgăduit, o fire originală. Tovărăşia ei te însufleţea, dar zadarnic ai fi încercat să te opui ideilor ei. Trăia după bunul ei plac, fără să-i pese de critici. Maruca avea manii şi una dintre ele era gustul de a sta aproape în întuneric. Îi plăcea să ne adune acasă la ea. Ne făcea să ne supunem zâmbitoarei ei tiranii.”
A încercat chiar să se sinucidă, atunci când Nae Ionescu (mai tânăr decât ea cu 11 ani, personalitate cunoscută din acea perioadă, cu care avusese o relație după moartea primului soț, Mișu Cantacuzino într-un accident de mașină) a părăsit-o în 1933. N-a reușit însă decât să se desfigureze cu acid… De altfel, în familia ei sinuciderile au fost destul de frecvente, tatăl ei s-a sinucis la 45 de ani fără să dezvăluie motivele și fratele ei de asemenea, s-a sinucis fără ca cineva să afle vreodată din ce moti